60 dkg tarkababot egy éjszakára beáztatunk. Másnap félpuhára főzzük, a levét leöntjük. Tiszta vízbe sóval és babérlevéllel feltesszük főni, és hozzáadjuk a szeletelt zöldségeket (60 dkg sárgarépa, 30 dkg fehérrépa, 20 dkg zeller). Ha a bab megpuhult, elkészítjük a rántást: olajon megfuttatunk 1 ek hinget, megpirítunk 15 dkg lisztet, és a tűzről levéve 3 ek pirospaprikát adunk hozzá, majd hideg vízzel és egy nagy pohár tejföllel krémszerűre és habverővel simára keverjük. A levest berántjuk, végül vágott petrezselyemzölddel, reszelt füstölt sajttal, óvatosan kevés cukorral és citromlével ízesítjük. Tálaláskor ízlés szerint tejföllel és őrölt chilivel gazdagíthatjuk. Lencselevest ugyanilyen módon lehet készíteni.
Jókai bableves „Jókai nélkül” (5 liter)
2011-08-24";
the_post_thumbnail();
echo "
Facebook bélyegkép